Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam “trappist” is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.
Generaties lang hebben trappistenmonniken in Europa bier gebrouwen volgens de strikte richtlijnen om de kosten van levensonderhoud in hun klooster te dekken. De brouwtakken van Westvleteren, Rochefort en Orval hebben ondertussen enkele van de meest gewaardeerde bieren ter wereld gemaakt. Trappistenkloosters bestaan sinds een aantal jaren over de hele wereld, zo ook St. Joseph’s Abbey in Spencer, Massachusetts in de Verenigde Staten. Niets weerhield deze Amerikaane monniken ervan hun bieren te brouwen volgens de normen van de International Trappist Association en zich aan te sluiten bij de kleine trappistenbierclub. Afgelopen weekend heeft Amerika\’s enige trappistenbrouwerij helaas aangekondigd haar deuren te sluiten.
Trappistenbrouwerij Spencer
De Spencer-brouwerij was bij de lancering in 2013 pas de negende brouwerij te worden die werd goedgekeurd om het authentieke trappistenproduct label te mogen gebruiken. Daarmee was het ook de eerste brouwerij buiten Europa die het label gebruikte. Maar ondanks deze opmerkelijke prestatie leek Spencer nooit dezelfde opwinding te creëren als zijn Belgische broeders zoals Westmalle en Chimay.
“Na meer dan een jaar van overleg en reflectie zijn de monniken van de Sint-Jozef abdij tot de droevige conclusie gekomen dat brouwen geen levensvatbare industrie voor ons is”, plaatste de brouwerij op haar Facebook-pagina. “We willen al onze klanten bedanken voor hun steun en aanmoediging door de jaren heen. Ons bier zal verkrijgbaar zijn in onze reguliere verkooppunten zolang de voorraad strekt. Houd ons alstublieft in uw gebeden.”
Onlangs had Spencer nog een ultieme poging gedaan om een advertentiecampagne op te zetten om zo het bereik van het merk te vergroten, maar het plan was duidelijk niet gelukt.
Authentic Trappist Product
Door de brouwactiviteiten te staken, zal het aantal Authentic Trappist Product-brouwers in de wereld nu dalen tot tien: naast de vijf eerder genoemde klassieke Belgische merken, zijn de andere vijf overgebleven authentieke producenten het Nederlandse La Trappe en Zundert, het Oostenrijkse Engelszell, het Italiaanse Tre Fontane, en – meest recentelijk – het Engelse Tynt Meadow, dat in 2018 werd geopend.
Trappisten bierproeverij
Zou je het leuk vinden om een bierproeverij te doen met uitsluitend Trappistenbieren? Dat kan natuurlijk! WakkerBier.nl maakt de bierproeverijen altijd op maat naar jouw wensen. Neem contact op voor meer informatie.


Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam “trappist” is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.
