Trappisten in Zundert stoppen… wat gebeurt er met het bier?
Er is nieuws dat liefhebbers van trappistenbier niet koud zal laten: de abdij Maria Toevlucht in Zundert, waar het bier Zundert wordt gebrouwen, staat op het punt haar deuren te sluiten. Niet vanwege gebrek aan geloof of bierkennis, maar door iets heel menselijks: er zijn simpelweg te weinig monniken over om het kloosterleven voort te zetten.
De abdij telt nog maar zes broeders. Nadat drie monniken het afgelopen jaar vertrokken, is in alle rust en zorgvuldigheid nagedacht over de toekomst. De conclusie is helder: het lukt niet meer om het leven in de abdij op een gezonde manier voort te zetten.
En het bier dan?
De brouwerij blijft naar verwachting wel bestaan. Maar… het bier mag straks geen trappistenbier meer heten. Trappistenbier is namelijk een beschermde naam. Het mag alleen zo genoemd worden als het binnen de muren van een abdij gebrouwen wordt, onder toezicht van monniken.
Zonder klooster geen trappistenstatus. Daarmee verdwijnt één van de slechts twee trappistenbrouwerijen in Nederland.
Wat blijft er over?
Met het verdwijnen van Zundert blijft La Trappe over als enige Nederlandse trappistenbier. Dat wordt gebrouwen in de abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Gelukkig blijft die traditie voorlopig nog overeind, maar het voelt toch alsof er een bijzonder hoofdstuk afgesloten wordt.
Waarom doet dit pijn?
Trappistenbier is meer dan een product. Het is het resultaat van toewijding, rust en ambacht. Bier dat ontstaat uit stilte, zorg en eeuwenoude traditie. En hoewel het bier Zundert waarschijnlijk blijft bestaan, is het verdwijnen van de abdij een verlies voor iedereen die houdt van verhalen, vakmanschap en betekenis achter het bier.
Wie dus nog een fles Zundert in huis heeft, kijkt er misschien vanaf nu met iets meer waardering naar. Niet alleen als bier, maar ook als een laatste echo van het kloosterleven in Zundert. Een klein stukje Nederlandse biergeschiedenis dat langzaam uit zicht verdwijnt.